История на фестивала

Море Фест-Международен фестивал Море и спомени-Лого

От 1998 година гр.Варна е домакин на интересна музикална проява – Фестивалa на градската песен, носещ името „Море и спомени“.

В основата на идеята е г-н Йордан Попов, художествен ръководител на известната вокално-инструментална група “ Галатея“.

Още с първото си издание, фестивалът „Море и спомени“ се превърна в любим, очакван и желан празник за варненци и могобройните гости на красивата ни Черноморска столица.

Изключителен интерес към феста и желание за участие в него проявяват изпълнители и формации от различни страни на Балканите и Европа, затова организаторите решават през 2000 год. тази музикална проява да прерастне в Международен музикален фестивал „Море и спомени“. Това допринася да се развие, разшири и укрепи културния обмен между народите, опознавайки и популяризирайки актуално битуващите музикални образци.

От шестото издание на „Море и спомени“ , през 2002г., фестивалът стана отворена и привлекателна сцена за изява на песента,музиката и танца на етническите групи в България и чужбина.Оформи се ново пространство, за среща на любители със професионалисти, млади с възрастни, българи с представители на националните малцинства и с представители на чужди култури.

Международният музикален фестивал „Море и спомени“ е ежегоден, провежда се през месец май, в рамките на три дни и се съпътства от многобройни интересни и атрактивни прояви.

През 2015 и 2016 г. фестивалът не се проведе поради липса на финансиране от страна на Община Варна.